Блоки живлення для світлодіодного освітлення - особливості вибору

Освітлення

Найбільш затребуваними освітлювачами на ринку є світлодіодні лампи. Вони економні, не нагріваються, створюють приємне рівномірне висвітлення. Проте прилади примхливі. Будь-який зовнішній фактор негативно впливає на функціональність. Також їх не можна просто включити в розетку 220 В. Їм потрібен спеціальний перехідник. 

 

Блоки живлення (LED-драйвер) забезпечують стабільну напругу для світлодіодів та струмів на виході. Зазвичай, при покупці освітлювального приладу перехідник йде в комплекті. Тільки деякі лампи потребують окремого пристрою.

Особливості LED-драйвера

Мережа загального користування подає змінний струм. Якщо підключити світлодіодну лампу безпосередньо до мережі 220 В або 360 В, вона згорить. Також стрибки напруги, раптове відключення світла негативно впливає на прилади. Грамотно підібраний блок живлення забезпечує якісне висвітлення. Перехідник перетворює змінний струм на постійний. Він також захищає світлодіоди від перегріву.

Існує два варіанти перетворення.

  1. Джерела постійної напруги. Виглядають як плата всередині корпусу з нержавіючої сталі або пластику. Робочий струм виходить завдяки роботі струмообмежувальних резисторів. Блок живлення підходить до ліхтарів на батарейках, недорогих лампочках.
  2. Джерела постійного струму (LED-драйвери). До блоку підключають лише лампи безпосередньо (без резисторів та інших пристроїв). Освітлювачів може бути кілька. Вони з'єднуються паралельно і мають високу потужність (1 Вт і вище). Наприклад, вуличні ліхтарі, прожектори, якісні світильники.

В обох випадках максимально віддається потужність визначається у ватах (12, 240 Вт). Термін служби залежить від часу експлуатації та терміну зберігання. Так як усередині знаходяться електролітичні конденсатори. Згодом кислота випаровується, а прилад стає непридатним. Однак, є більш дорогі варіанти з керамічними конденсаторами.

За яким принципом вибирати джерело живлення

При виборі LED-драйвера враховують багато факторів. Головними критеріями є потужність та якість світла. Для правильного вибору блоку живлення потрібно дивитися показання світлодіодів, які до нього підключаються. Наприклад, для лампи 1 Вт потрібно купити прилад із силою струму 300-350 мА. Для світлодіода 3 Вт потрібна сила струму 1 А.

При виборі слід враховувати такі характеристики.

  1. Сила струму. Перший за важливістю показник. Визначає – чи підходить драйвер до освітлювача чи ні.
  2. Вихідна напруга. Визначає, скільки можна підключити до одного перехідника світлодіодів (переважно послідовно). Параметр вказується у діапазоні. Наприклад, 3-12 Ст.
  3. Мінімальна напруга.

Також слід враховувати місце монтажу. Якщо драйвер встановлюють у звичайній кімнаті з нормальним рівнем вологи та запилення, рівень захисту можна підібрати мінімальний. Однак для вуличного освітлення краще вибрати модель із захистом від грози (88% ККД).

Класифікація

Блоки живлення підбирають з урахуванням певних параметрів. Вони різноманітні.

Однак поділяються на дві основні групи.

  1. Ізольовані прилади - не мають гальванічного зв'язку між входом та виходом. Забезпечують підвищену безпеку та можуть підключатися на вулиці. Їх виготовляють з урахуванням трансформатора. Первинна обмотка підключається до мережі. Прилади дорогі, але чудово згладжують перепади напруги.
  2. Неізольовані драйвери – мають гальванічний зв'язок. На виході напруга знаходиться в межах 60 і не підвищується. Однак значення між землею та лінією виходу може досягати рівня напруги в мережі. Прилади є компактними, але з низьким рівнем ККД.

Також є інші класифікації. Кожен блок живлення може відрізнятись типом складання, способом перетворення напруги та іншими можливостями.

Умовно можна розділити на наступні групи.

  1. Трансформаторні. Складаються із трансформатора, випрямляча, фільтра, стабілізатора. Мають простий монтаж, переносять функцію холостого ходу. Однак уразливі до перевантажень і багато важать.
  2. Імпульсні. Найлегші та компактні. Працюють із підвищеними імпульсами. Тільки погано переносять холостий хід та високі навантаження.
  3. Драйвер. Вирівнює вже стабілізований струм. Працює із частотами 30-50 Гц. Регулює вхідний струм та вольтаж.

Де купити блоки живлення для світлодіодного освітлення

На ринку є великий вибір електричного обладнання. Новачку важко вибрати відповідну модель. Тому вам варто звернутися за допомогою до нашого інтернет-магазину Електро-маркет. 

Ми маємо великий вибір блоків живлення для світлодіодного освітлення від світових брендів. Консультанти допоможуть з вибором, а оформити замовлення не важко. Вибирайте прилади з урахуванням усіх нюансів. Оскільки вибір пристрою залежить від місця монтажу, напруги в мережі та потужності приладу.

Професійна
Професійна
консультація та допомога експерта
читати докладніше
Зручна та швидка
Зручна та швидка
доставка
читати докладніше
Офіційний
Офіційний
представник в Україні. 100% гарантія якості
читати докладніше
Повернення
Повернення
або обмін протягом 14 днів
читати докладніше
Якісне
Якісне
гарантійне обслуговування
читати докладніше