Чи справді використання світлодіодних ламп економічно вигідно

Освітлення

Напередодні чергового підвищення тарифів на електроенергію мимоволі думаєш про способи її економії. Намагаючись знайти шляхи вирішення такого непростого питання виробники світлодіодів радять переходити на LED-лампи, але дивлячись на їхню вартість запитуєш: “А чи виправдовують вони очікування?”. Давайте розбиратися разом.

Так чому ж LED-лампи такі дорогі?

Світлодіодні лампи багаті на різновиди, вони можуть бути з прихованим радіатором, з різною кількістю та розташуванням світлодіодів, з розсіювачем або без, але принципово поєднує їх складна конструкція. У більшості світлодіодна лампа складається з наступних елементів:

  1. Світлодіод — центральний елемент лампи. Усього можуть використовуватися три типи світлодіодів. SMD світлодіоди відрізняються високою тепловіддачею, вони напоюються безпосередньо на поверхню плати і є найпоширенішими. DIP світлодіоди мають досить низьку світловіддачу та кріпляться на плату за допомогою наскрізних отворів у ній. COB світлодіоди при закріпленні на платі покриваються загальним шаром люмінофора, що дозволяє виробляти лампи маленького розміру та забезпечує додаткове відведення тепла.
  2. Драйвер — один із ключових елементів лампи. Він впливає на якість та кількість світла, запобігає пульсаціям, стабілізує струм і знижує ризик передчасного перегорання лампи. Завдяки драйверу струм передається до джерела живлення.
  3. Радіатор призначений для відведення теплової енергії від плати. Тому якісні радіатори виготовляють здебільшого з алюмінієвих сплавів.
  4. Плата живлення, на яку кріпляться світлодіоди. Оскільки на неї припадає практично все тепло, що випромінюється світлодіодами, важлива наявність алюмінієвої підкладки.
  5. Корпус. Його основне завдання — вмістити всі внутрішні елементи та якісно організувати відведення тепла. Використання тонкостінного алюмінію та полімерів справляється з цим завданням, суттєво знижуючи собівартість ламп.
  6. Цоколь — це частина лампи, за допомогою якої вона кріпиться до патрона люстри.

svetodiod

Така непроста конструкція забезпечує довговічність та економну роботу лампи. Ось чому якісні світлодіодні лампи не можуть коштувати дешево.

У чому переваги світлодіодних ламп?

З кожним роком світлодіодні лампи стають все більш популярними, тому значна кількість переваг таких як:

  1. Суттєва економність. Сучасні LED-лампи споживають у 10-20 разів менше електроенергії ніж усім відомі лампи розжарювання та у 2-3 рази менше люмінесцентних ламп. Так лампа розжарювання за годину споживає 0,1 кВт електроенергії, світлодіодна — 0,02 кВт, а LED-лампа — 0,01 кВт. Також слід врахувати, що термін експлуатації люмінесцентних ламп становить у середньому 30-50 тисяч годин, що у 40 разів більше ніж термін роботи ламп розжарювання та у 10 разів — люмінісцентні.
  2. Гарна світловіддача. Майже всю енергію, що отримується, світлодіод перетворює на світло, в той час як лампа розжарювання дає світла менше, а тепла виділяє на порядок більше при однаковій потужності лампи.
  3. Можливість вибору кольору. Сучасні LED-лампи створюють освітлення різного кольору в діапазоні від 2700 К до 6400 К. 2700 К — тепле жовте світло, 3500 К — денне світло, 4100 К — яскраве холодне світло, 6000 К — різке світло з блакитним відтінком.
  4. Реалізація будь-якого дизайнерського світлотехнічного рішення за рахунок компактності, гнучкості та великої різноманітності конфігурацій LED-модулів.
  5. Стійкість до механічних пошкоджень, що забезпечується відсутністю крихких елементів.
  6. Екологічність. На відміну від звичайних і люмінесцентних ламп, світлодіодні не містять шкідливих для здоров'я речовин, таких як ртуть і свинець, а колбу лампи виготовляють із матеріалів, що не б'ються — полімерів та полікарбонатів.
  7. Комфорт для очей. LED лампи забезпечують рівномірний, оптимальний для сприйняття м'який, немиготливий потік світла.

Широкий вибір світлодіодних ламп задовольнить будь-які вимоги та потреби, суттєво зменшить витрати на електроенергію та позитивно вплине на ваш бюджет.

svetodiod-light

Як максимально заощадити?

Фахівці профільних магазинів, щоб заміна ламп різко не вдарила по кишені, радять проводити її поступово. Насамперед бажано поміняти освітлення в тих місцях, де найчастіше і найдовше воно використовується — у спальні, кухні, дитячій та вітальній кімнатах. Важливий фактор економії, яким не може похвалитися жоден вид ламп — гарантійний термін світлодіодів. Виробники пропонують гарантію якості ламп терміном 1, 2 і навіть 3 роки.

Якщо куплена Вами лампа протягом цього часу вийде з ладу, її без проблем замінять на нову. Для продовження терміну експлуатації світлодіодів необхідно уникати їхнього перегріву. Також не бажано вкручувати в один світильник різні типи ламп, наприклад, світлодіодні та люмінісцентні. Виконавши ці прості дії, Ви відчуєте економію вже протягом перших кількох місяців.

Професійна
Професійна
консультація та допомога експерта
читати докладніше
Зручна та швидка
Зручна та швидка
доставка
читати докладніше
Офіційний
Офіційний
представник в Україні. 100% гарантія якості
читати докладніше
Повернення
Повернення
або обмін протягом 14 днів
читати докладніше
Якісне
Якісне
гарантійне обслуговування
читати докладніше