Декоративне підсвічування – основні ідеї та практична реалізація

Освітлення

Декоративне підсвічування – це популярний прийом у дизайнерському мистецтві. Дозволяє виділити важливі риси інтер'єру. Або навпаки – відвести погляд від нестачі обстановки. Ідеї ​​здатні змінити атмосферу і зроблять кімнату приємнішою для очей.

Основні принципи

Декоративне освітлення не замінить головне джерело світла. Його завдання – доповнювати. Тільки не варто перестаратися. Будь-яка лампочка може додати родзинки, або занапастить всю композицію. У цьому випадку дизайнери рекомендують поєднувати основні завдання з другорядними цілями.

Плюси декорованого підсвічування:

  • сполучення з іншими освітлювальними приладами;
  • великий вибір;
  • можна монтувати в систему «Розумний будинок»;
  • індивідуальний підхід.

Сучасні технології дозволяють підібрати обладнання під потреби замовника. Головне – це скласти план та отримати консультацію у фахівців.

Джерела світла

Якщо в голові крутиться ідея створення декоративного підсвічування – час здійснити задуманий план. Однак для цього слід грамотно підібрати якісне освітлення. У 2021 р. джерела світла відіграють важливу роль. Людство давно перестало користуватися примітивними освітлювачами, які виконували функцію стандартного підсвічування. Для саун, нічних клубів, виставок застосовують різні ідеї.

Оптововолоконні системи

Оптико-волоконні системи. Складаються з проектора, який випромінює сигнал та оптоволокна, яке передає світло. Додаткові фільтри (лінзи, контролери) дають змогу регулювати систему. Основна перевага освітлювачів полягає в тому, що саме джерело світла знаходиться далеко від проектора. Таким чином, прилади можна встановлювати у приміщеннях з високою вологістю (басейни, сауни) або застосовувати у нічних клубах.

Кабелі бувають двох видів, які відрізняються типом сердечника:

  • скляний у захисній оболонці;
  • пластиковий.

Перший варіант є дорожчим, але його можна використовувати як основне джерело світла. Другий тип освітлювача дешевший і його застосовують як експозицію.

Неонові лампи

Раніше підсвічування застосовували лише рекламники. Однак згодом освітлювачі отримали широке застосування у дизайні приміщень. Завдяки гнучкості технології можна створювати з різнокольорових трубок слова, картинки або просто підсвічувати предмети декору.

У деяких кімнатах неон здатний замінити нічник. Або він служить підсвічуванням для розважальної чи ігрової зони. На свята світильники можуть стати чудовим акцентом для оформлення кімнати.

Світлодіодні стрічки

Найпопулярніший вид підсвічування. Складається з плати, де послідовно з'єднані світлодіоди. Прилад вмикається, коли струм проходить через усі вузли системи. Напруга контролюється мережею трансформаторів. Яскравість залежить кількості світлодіодів на 1 м стрічки. Тобто чим більше елементів, тим яскравішим є виріб.

Було кілька видів:

  • монохромні, що випромінюють один вид світла;
  • різнокольорові, здатні змінювати колір випромінювання;
  • бокові – дозволяють освітлювати приміщення під кутом 120⁰;
  • біжить вогонь з окремими мікросхемами, які змінюють яскравість і колір у будь-який момент.

Це найрізноманітніший і широко використовуваний вид підсвічування. Деякі моделі випускають у вологозахищених та протиударних корпусах. Підходять для установки на вулиці або в сауні. Також стрічки безпечні, економічно вигідні та прості під час встановлення.

Ретро-світильники Едісона

Створюють ефект вінтажу з натяком на старовину. Вироби дуже схожі джерела розжарювання початку XX в. Прилади красиві, стильні і мають приємне м'яке світіння. Перевага приладів – це можливість поєднувати з іншими освітлювачами та елементами декору. Ефектна лампа підходить для таких дизайнерських ідей як техно, стимпанк, ретро, ​​футуризм.

Бують два види.

  1. Класичні лампи. Застосовують для декоративного освітлення. Мають невеликий світловий потік та малу потужність.
  2. Світлодіодні. Можуть використовувати як джерело світла. Вони світять яскравіше, заощаджують електроенергію. Освітлювачі випускають із різними варіантами дизайну.

Гірлянди

Незважаючи на те, що цей вид освітлювачів має новорічну символіку – дизайнери активно використовують їх у декоруванні. Стрічки додають романтики, вносять в інтер'єр різноманітність та можуть виділяти деякі предмети чи меблі. Часто вироби застосовують для драпірування контурів. Однак вони також добре підходять для створення скульптур, що світяться. Наприклад, олені у популярних американських різдвяних фільмах. Тобто з них зручно робити практично все. Гнучкий кабель створює малюнки, літери, контури.

Популярні прийоми декорування

Декоративне підсвічування було завжди в тренді. Однак згодом змінювалися лише напрямки.

Серед них виділяються такі прийоми.

  1. Зонування підсвічуванням. За допомогою експозиційного освітлення виділяють окрему стіну чи ділянку кімнати. Підходять освітлювачі з різною температурою, світлодіодна лампа, закарнизне стельове світло.
  2. Підсвічування ніш. Виділяє заглиблення. Таким чином можна всередині розставити цікаві скульптури, фото в рамці, напої.
  3. Багаторівневе освітлення. Може входити до системи інтелектуального висвітлення. Дизайнери виділяють три рівні підсвічування: загальний, місцевий, декоративний. Тобто господар сам може контролювати рівень освітленості залежно від ситуації.

Декоративне підсвічування здатне не тільки виділити потрібну картину. За допомогою невеликих хитрощів дизайнери розділяють зони у приміщенні, задають певний настрій та можуть змінювати атмосферу. Головне – це підібрати потрібне освітлення та отримати консультацію у фахівця.

Професійна
Професійна
консультація та допомога експерта
читати докладніше
Зручна та швидка
Зручна та швидка
доставка
читати докладніше
Офіційний
Офіційний
представник в Україні. 100% гарантія якості
читати докладніше
Повернення
Повернення
або обмін протягом 14 днів
читати докладніше
Якісне
Якісне
гарантійне обслуговування
читати докладніше