Інтелектуальні системи освітлення

Освітлення

За допомогою розумних систем освітлення можна керувати світлом на відстані. Технологія враховує час доби, кількість людей у ​​кімнаті, розміри приміщення та навіть музику. Лампи загоряються або вимикаються у певний час, регулюючи рівень освітлення.

 «Розумне світло» став популярним, завдяки економії часу та грошей. На відміну від стандартних лампочок системи мають безліч різних функцій. У той час, як стандартне світло має два режими – «ВКЛ» та «ВИМК».

Пристрій «Розумного світла»

Інтелектуальні системи освітлення використовують бездротові технології. Завдяки контролерам можна керувати світлом із будь-якої точки світу через смартфон, ноутбук або персональний комп'ютер.

Технологія може складатися з таких систем:

  • стандартні лампи, які монтують у цоколь;
  • локальні світильники, що з'єднуються з розеткою;
  • вбудоване освітлення (люстри, стельова лампа);
  • світлодіодні стрічки.

Система може реагувати на голос, звук, відбиток пальця. Якщо господаря немає вдома, можна імітувати його присутність. За бажанням установка буде працювати замість будильника або повідомляти про будь-які сповіщення. Її можна поєднати з охоронною системою, протипожежною сигналізацією та іншими датчиками та детекторами.

Тип підключення буває «розумним» чи стандартним. Щоб прилад «порозумнішав», його обладнають додатковим модулем. Тип контролю залежить від бажання клієнта. Як він хоче керувати системою – через Wi-Fi, Bluetooth, ZigBee.

Функціонал інтелектуальних освітлювальних систем

Прилади керують через різні пристрої. Модуль можна встановити в розетку, вимикач, цоколь. Залежно від розташування «Розумне освітлення» контролюватиме певну ділянку. Наприклад, якщо адаптер знаходиться на цоколі, тоді керувати можна лише лампочкою. Проте, монтаж розумного пристрою на розетку дозволить працювати з різними освітлювачами, що підключаються до мережі.

Таким чином, дистанційно можна налаштувати:

  • активність приладу (ВКЛ / ВИКЛ);
  • колірну температуру;
  • ступінь освітлення;
  • кольоровість.

Системи бувають широкомасштабними (типу «Розумний будинок») або одиничними. Наприклад, інтелектуальні лампи мають кілька функцій. Вони можуть віддалено налаштовувати потрібну яскравість, змінювати колір або підлаштовуватися під навколишнє оточення. Достатньо закріпити її в цоколі та користуватися.

У глобальній конструкції всі лампи з'єднуються контролерами. Це дешевше, ніж купувати для кожного цоколя чи розетки окреме «розумне» пристрій. Наприклад, інтелектуальне реле підключають до проводки. Бездротові вимикачі або диммери здатні регулювати освітлення вручну та на відстані.

Монтаж та архітектура

Проектування розумних та глобальних систем освітлення виконують на етапі ремонту. Це дозволить економити кошти та запобігає демонтажу стіни. Однак є пристрої, для яких не потрібні дроти. Наприклад, смарт-лампи регулюють через Bluetooyh або Wi-Fi.

Щоб усі вузли працювали стабільно – потрібен зв'язок між усіма елементами. Необхідно враховувати площу приміщення, енергоспоживання, кількість модулів, що підключаються. Наприклад, Wi-Fi – це зручніша система зв'язку. Однак вона потребує постійного доступу до мережі, повільно працює при підключенні безлічі пристроїв і споживає багато енергії.

Комутатор ZigBee може охоплювати одразу безліч вузлів і споживає менше енергії. Оскільки його структура побудована на комірковій топології Mesh.

Деякі комутатори включають одразу кілька систем зв'язку. Наприклад, за допомогою Wi-Fi та ZigBee.

Програми для керування через смартфон

Бездротове управління також має бути грамотно налаштованим. Оскільки не всі програми підтримують «розумні» пристрої.

Контролювати освітлення можна через Wi-Fi або ZigBee за допомогою Bluetooth. Перед покупкою завжди слід звертати увагу на шлюз. В інструкції зазвичай зазначено, з яким пристроєм контактує девайс.

Найпопулярнішими вважають Mi Home. Програма підтримує лінійку своїх гаджетів, включаючи Aqara, Mijia, Yeelight. Також програма взаємодіє з лівими виробниками Philips та IKEA. Гаджети можна приєднати до екосистем HomeKit, але тільки через оригінальний адаптер Xiaomi. У систему вбудовані оригінальні сценарії керування. Однак можна настроїти власні.

У вітчизняних виробників великою популярністю користується Аліса. Це єдиний девайс, який розпізнає російську мову чітко та без додаткових підстроїв. «Яндекс» підтримує західних та азіатських виробників: Rubetek, Philips та Xiaomi.

Після підключення до будь-якого іноземного або вітчизняного пристрою будуть доступні такі сценарії:

  • імітація світанку (захід сонця) з подальшим збільшенням (зниженням) температури (може активуватися за допомогою будильника);
  • повний відбій із включенням (вимкненням) усієї системи;
  • вечірка – знижується рівень світла і змінюються кольори лампи.

Інтелектуальні системи освітлення – це основні технології «Розумного будинку». Освітлювачі налаштовуються під смаки та переваги господаря. Системи настроюються під індивідуальні сценарії роботи. Однак придбавши систему «Розумне світло», необхідно дізнатися у консультанта про можливості моделі, що сподобалася. Від вибору залежить складність, ціна та функціонал установки.

Професійна
Професійна
консультація та допомога експерта
читати докладніше
Зручна та швидка
Зручна та швидка
доставка
читати докладніше
Офіційний
Офіційний
представник в Україні. 100% гарантія якості
читати докладніше
Повернення
Повернення
або обмін протягом 14 днів
читати докладніше
Якісне
Якісне
гарантійне обслуговування
читати докладніше