Навіщо потрібні автоматичні вимикачі у домі?

Електроустаткування

Електрика давно стала для людства невидимим помічником у повсякденному житті. Воно робить наше життя легшим і комфортнішим, але ми забуваємо про небезпеку, на яку себе наражаємо, не використовуючи спеціалізовані захисні пристрої, що запобігають ризикам загоряння та ураження струмом.

Робота та призначення автоматів

Автоматичний вимикач для дому(АВ) виглядає як коробка, що має тумблер і клеми якими він підключається до проведення. Усередині розміщені контакти та розчеплювачі, які спрацьовують при надходженні навантаження, вище їхнього номіналу та знеструмлюють мережу. Цей контактний комутаційний апарат призначений для захисту від високих стрибків напруги, короткого замикання, увімкнення та відключення електроланцюга.

Автоматичні вимикачі

Завдання, які виконує також АВ:

  1. Знеструмлює ланцюг, що захищається, при появі КЗ.
  2. Зберігає лінію від різного виду перепадів напруги.
  3. Забезпечує комутацію ланцюга (за допомогою тумблера можна включити або відключити від мережі певну ділянку).

Виходить, він несе захисну функцію та керує електрикою. Коли підключаються будь-які пристрої: чайник, телевізор, на секунди пусковий струм підвищується у 2-3 рази від вказаного номінального значення автомата. Короткочасні стрибки, що з'явилися в мережі при підключенні обладнання, враховуються автоматично і тільки коли вони тривають довго, він "вибиває". Виходить, що тепловий розчеплювач, що знаходиться всередині автомата, дає струму навантаження час для повернення до нормальних значень. Проведення нагрівається, коли по ньому проходить дуже велика напруга тривалий час, що призводить до займання розеток та оплавлення ізоляції.

Потрібно пам'ятати, автомат не убезпечить людину від ураження електрикою. З такими завданнями справляється ПЗВ – влаштування захисного відключення. Достатньо одного, встановленого одразу після вступного автомата, і ще одного на лінії, де існує ймовірність удару струмом та Ваш будинок у безпеці.

Як обирають?

Види автоматичних вимикачів

Автомати маркуються літерами та цифрами. Перші показують граничну напругу спрацьовування, другі – номінальний струм. Щоб вибрати пристрій, варто звертати увагу на обидві цифри. Великими позначається межа струму для роботи в штатному режимі, маленькими межа струму, яка призведе до спрацьовування.

У домашніх умовах рекомендують ставити вступний автомат «С» класу, після нього окремий однофазний на кожну лінію (наприклад, бойлер, кухня, кондиціонер). У приміщеннях, де немає потужних приладів як бойлер, спокійно встановлюють автомати класу «В». Такі мережі вважають слабо навантаженою, установка автомата вищого класу потужності (наприклад «D») вважається небезпечною. Тому що він не сприйме тривалі сплески напругу як перевищення, і може випустити КЗ, що призведе до обгорання проводки. Теж стосується і слабо навантаженого приладу, встановленого в мережу, яка розрахована на великі навантаження, це призведе до постійного спрацювання автомата.

Для правильного вибору автомата з потрібним номіналом враховують:

  • вид та якість проводки;
  • загальну потужність, яка споживається всіма споживачами, що підключаються;
  • провідність струму дроту - повинна бути більшою за номінал автомата.

Максимальний струм, що протікає через автомат нескінченно довго, що не призводить до відключення ланцюга, що захищається, називають номінальним струмом. Підбирають його по піковому навантаженню мережі та перерізу кабелю. Для запобігання аварійним ситуаціям, не радять встановлювати захист вище за той, який кабель безпечно пропускає в нормальному режимі. Коротко кажучи, перетину кабелю в пріоритеті. Інакше дроти почнуть сильно нагріватися ще до того, як спрацює автомат, станеться оплавлення ізоляції та займання.

Варто врахувати ще один фактор – стан проведення. Наприклад, у квартирі старої будівлі потрібно замінити автомат. Проведення цієї квартири алюмінієве з одношаровою ізоляцією і, мабуть, вже майже відпрацювало свій ресурс, який приблизно становить років 20 роботи за нормальних умов. Так ось, встановлювати автомат на таку проводку, спираючись лише на загальну потужність споживачів, не рекомендовано. Він незабаром перестане спрацьовувати, а проблема перегріву нікуди не подінеться. Є кілька розв'язків проблеми:

  1. Прокласти нову або мідну проводку.
  2. Розвантажити мережу. Проклавши від щитка додаткову лінію з автоматом на сильний споживач. Наприклад, пральна машина, кондиціонер.

Пропускання струму у мідної проводки в рази вище, ніж у алюмінієвої. Для мідної проводки також важливим стане переріз для визначення кількості ампер, які безпечно вона може пропустити через себе, не допустивши перегріву кабелів.

Кількість полюсів на автоматах

Автоматичні вимикачі

Полюс це один модуль, який пропускає через себе тільки фазу. Якщо ми говоримо про двополюсне, то там вже є і фаза, і нуль. У разі перевантаження спрацьовують відразу два контакти. Хоча з такими завданнями справляється і однополюсник. То навіщо ж тоді два полюси? Скажімо так – це надійніше.

Припустимо, нульовий провід внаслідок поломки виявився під напругою та однополюсний нічим не допоможе, оскільки він відключає лише фазу. А ось двополюсник вимкне обидва. Подібні аварії в основному відбуваються на виробництвах. Але все може бути й у побуті.

Коли потрібно міняти?

Якщо в будинку постійно спрацьовує «автомат», при справному обладнанні та хорошій проводці, то настав час його міняти. Швидше за все, його ресурс вже вироблений, і він може некоректно спрацьовувати, що спричинить:

  • часте вимкнення (коли автомат спрацьовує на менше навантаження, ніж він розрахований);
  • спаювання контактів та пожежа, оскільки автомат не спрацює за екстремальних показників навантаження.

Для проведення таких робіт бажано викликати електрика керуючої компанії Вашого будинку або кваліфікованих спеціалістів, які надають послуги у цій сфері. В електропроводку самому краще не влазити, якщо немає в цьому необхідності або Ви зовсім не розумієтеся на цьому. Для вирішення проблем і неполадок з електрикою, варто звертатися до фахівців з потрібною кваліфікацією. В electro-market.com.ua Вам не лише допоможуть з вибором відповідного захисту, але й запропонують виконати ряд електромонтажних робіт.

Чому потрібно захищати нуль?

Фаза – це свого роду провідник струму споживача. Нуль – вирівнює фазну напругу та сприяє руху електричного струму у зворотному напрямку до нульового контуру. Щоб захистити весь ланцюг, двополюсні автомати встановлюють на вводі. Таким же способом можна захистити і окремий пристрій, який підключений безпосередньо. Установка 4-х полюсних автоматів проводиться за наявності трифазних мереж. При їх вимиканні нуль разом із фазними лініями теж буде розірваний, що призводить до моментального відключення від електромережі обраної ділянки.

Категорично не можна встановлювати окремі автомати на 0 та на фазу! По-перше, вони завжди повинні відключатися одночасно. А по-друге, людина, яка проводитиме роботи в щітці, особливо недосвідчена, не побачить це хитре підключення і вимкне лише один автомат, який йде, наприклад, на нуль. Тому всі побутові прилади залишаться під напругою і при ремонті можуть вразити струмом. Тому до вибору автоматичного вимикача для будинку потрібно поставитися з серйозністю. Так Ви вбережете цілісність проводки, працездатність приладів, власне здоров'я всіх членів сім'ї.

Професійна
Професійна
консультація та допомога експерта
читати докладніше
Зручна та швидка
Зручна та швидка
доставка
читати докладніше
Офіційний
Офіційний
представник в Україні. 100% гарантія якості
читати докладніше
Повернення
Повернення
або обмін протягом 14 днів
читати докладніше
Якісне
Якісне
гарантійне обслуговування
читати докладніше