Робимо світло у дитячій корисним та безпечним

Освітлення

Кожен батько хоче дитині здоров'я. Тому світло в дитячій має бути не просто «красивим», а корисним, оптимальним, функціональним. Фахівці компанії electro-market.com.ua не стали розповідати про дизайн у статті, вирішили підняти найважливіші моменти, на які Ви не завжди звертаєте увагу.

Початок-початок – безпека користування

Токопровідні прилади завжди становлять небезпеку для допитливого малюка. Тому обирати потрібно з безпеки насамперед. Будь-яке порушення чи пробій ізоляції дроту, навіть розбита лампа небезпечні. Цоколь з оголеною спіраллю залишається під напругою.

Якщо маєте намір купити лампу, торшер, робіть упор на товщину, якість ізоляції електрошнура. Не купуйте із мінімальним витком ізоляції, тонким шаром. Згодом він ушкоджується, становить небезпеку. Розташування бра над дитячими ліжечками необхідно закладати на етапі ремонту. Але після не полінуватися, а сховати провід живлення у стіні. Естетично та безпечно.

Зверніться до спеціалізованого магазину, купіть захисний пристрій для відключення електроенергії ПЗВ:

  • Для відстеження витоку.
  • Для швидкого аварійного відключення.
  • ПЗВ спрацьовують від 30мА – мінімальний витік, не помітний при дотику до несправної ділянки приладу або дроту.

Для джерела світла краще вибирати світлодіодні лампи. Якщо дитина через цікавість зніме абажур, то не отримає електричного удару. Особливість світлодіоду не дозволить, у нього на платі напруга порядку 12 V, щоб «долізти» до високого в 220 V, дитина має докласти зусиль, розламати всі елементи лампочки.

Активна поведінка дітей може призвести до пошкодження биттям люстри, настільної лампи, світильника. Осколки можуть нарізати, а прибирати з кімнати їх важко навіть пилососом. Підбирайте одночасно прилад освітлення з ударостійким пластиковим плафоном або зі скла підвищеного загартування. Друге важко розбивається, але якщо неприємність трапляється, то уламки дрібні, згладжені, як крихта. Так, ціна на вироби висока, можна замінити на пластикові.

Безпечне джерело світла, на думку фахівців, користувачів, – зі світлодіодними лампами. У них і плафон виготовляють із високоміцного пластику, що витримує удари та механічне зусилля.

Знову ж таки, враховуючи допитливість дітей, відповідально підійти до вибору лампи. Галогенові розжарювання можуть обпалити, якщо доторкнутися до цоколя після роботи лампочки. У розжарювання цоколь нагріває до 100℃, у галогенок - до 250℃. Безпечніше встановлювати люмінесцентні або світлодіодні лампочки, у яких цоколь нагрівається до 50-60℃, а це вже безпечніше для рук дитини.

Особливості освітленості дитячої

Особливості освітленості дитячої

Що розуміють фахівці під чинниками, що впливають розвиток дитячого зору. Яке освітлення віддати перевагу, яким має бути в нормі:

  • Яскравим. Норма, закріплена у документах до 400 Люкс. У документі наводяться нормативи за рівнем освітленості поверхонь. Можна розрахувати теоретично за формулою 1 лк = 1 лм/м2. Де Лк – люкси, а Лм – люмени чи величина світлового потоку. Дані для розрахунків Ви знайдете на упаковці лампочки.

Ну, звісно, ​​мало хто займається підрахунком у реальному житті. І не лише через лінощі, а скоріше через безглуздість розрахунків. Складність полягає в тому, що рівень очей дитини та дорослої не збігається. А ступінь освітленості обернено пропорційна освітлюваної площі. До того ж поверхні по-різному відображають і поглинають світло, а значить, вимагають різного рівня освітлення. Похибка розрахунків 30%, якщо рахувати не на ПК та у спеціальній програмі.

Що робити? Розрахувати у ватах. Проста формула: S X 20. Де S – площа кімнати. Отримане значення дійсне для ламп розжарювання. Конвертуйте отримане значення типу лампочки заміни.

  • Мерехтіння. Поки що малознайомий більшості параметр, який надає величезний негативний вплив на зір дитини та дорослої. При підвищеній пульсації на очі дається максимальне навантаження, зміщуються звичні добові біоритми, загострюються хронічні захворювання нервової та серцево-судинної системи. Особливість людського зору – відчуваються мерехтіння до 60-80 Гц візуально. А ось фоторецептори чутливіші, вони передають у мозок мерехтіння до 300 Гц. Візуальну пульсацію людина одразу усуває через дискомфорт. А ось високу пульсацію, людина не може помітити, усунути її проблематично.

Для дитячої кімнати рекомендовані норми від охорони здоров'я до 5%. Тому люмінесцентні лампи не бажані, вони мають до 40% залежно від ПРА світильника. Найкращий варіант для кімнати дитини – світлодіодні якісні лампи з коефіцієнтом мерехтіння 1-2%.

  • Температура світла. За останніми дослідженнями, характеристика дуже впливає на працездатність, самопочуття. Теплий спектр вплине на нервову систему, холодний допомагає сконцентруватися, збуджує активні центри головного мозку. Тому в дитячій потрібно передбачити джерела світла з теплою та холодною температурою. Денні ігри, уроки має виконувати при холодному світінні. Укладатись спати при теплому.

Добитися розділення світла можна встановленням декількох світильників. Які світлодіодні лампи вибрати в цьому випадку? На письмовому столі встановити настільну лампу з лампочкою холодного спектру, для люстри вибрати нейтральний, для нічника теплий.

Сучасні ЛЕД люстри забезпечені пультом керування. Є пультом ДУ, а є спеціальним додатком на смартфоні. У програмі можна підібрати оптимальний індекс кольору CRI. Він покаже, наскільки природно виглядатимуть кольори та предмети при штучному висвітленні. Для дитячої рекомендована величина вище 90%.

Як грамотно та безпечно встановити світильники?

Спершу визначитися з дизайном. Можна і 100% дитячого дизайну у вигляді звірятка, фігурки. Тільки врахуйте, дитина росте швидко, їй набридне солодкий персонаж. Якщо з перспективою, то знайдіть стилізований під дитячі. Доведено, що вони на 70-90% краще стимулюють уяву, ніж копії «raquo; казкових героїв.

Бра для встановлення над ліжечком вибирайте обтічної форми, кріпіть збоку, з відступом від ліжка. Зменшіть ризик пошкодження приладу при іграх. Висота установки 130-150 см. Над ліжечком-манежем світильник не повинен бути в зоні досяжності малюка.

Чи потрібні нічники?

Нічники

Потрібні. Світло в дитячій потрібне на всю ніч. Перша причина, щоб у дитини при нічному раптовому пробудженні не було страху темряви. Друга, вчені встановили, що світло падає на сітківку навіть при закритих очах, сприятливо діє розвиток зору.

Купіть модель нічника з пультом дистанційного керування. Діти швидко освоюють гаджети. Малюк самостійно створюватиме в кімнаті комфортну атмосферу. А якщо модель з керуванням через додаток, то батькам не важко контролювати рівень яскравості, колірну температуру, колір, відтінок освітлення.

Комп'ютер або телевізор лише при світлі

На закінчення дамо ще одну пораду. Привчіть дітей дивитися телевізор, працювати з комп'ютером під час світла. Контраст яскравих екранів із темним приміщенням – причина розвитку очних захворювань. Розмістіть легке підсвічування на підвісці для фонового освітлення ТБ, а для комп'ютера передбачте стельовий світильник, встановіть його так, щоб світло падало в екран із-за спини.

Професійна
Професійна
консультація та допомога експерта
читати докладніше
Зручна та швидка
Зручна та швидка
доставка
читати докладніше
Офіційний
Офіційний
представник в Україні. 100% гарантія якості
читати докладніше
Повернення
Повернення
або обмін протягом 14 днів
читати докладніше
Якісне
Якісне
гарантійне обслуговування
читати докладніше