Тепла підлога - сучасне рішення опалення житлових приміщень

Тепла підлога

Багато років у нашій країні, де переважає централізоване теплопостачання, не було інтересу до інших способів обігріву житлової площі. У міру виконання реконструкції та капітальних ремонтів житла, збудованого 40-50 років тому, а також для приватних будинків, котеджів дедалі більша кількість споживачів вибирає сучасні варіанти опалення всієї площі квартири або її частини. Один з таких варіантів - електрична тепла підлога.

Нагрів приміщення шляхом створення теплої підлоги

Відомо з елементарних основ фізики, що тепле повітря легше за холодне. Нагріте від підлогового покриття повітря підійматися знизу вгору, перемішується з холоднішими потоками, що опускаються вниз. Таким чином, тепло розповсюджується по всьому приміщенню. Використання теплої підлоги різних конструкцій не зняло у суспільстві питання щодо шкідливого впливу на організм людини цього способу опалення. Насправді зручна та прогресивна конструкція жодних побоювань не викликає:

  • електромагнітне випромінювання теплої підлоги не набагато більше, ніж звичайної електропроводки;
  • тепла підлога сприяє зменшенню протягів у приміщенні, і одночасно їх конструкція забезпечує підтримання комфортних рівнів вологості повітря;
  • температура поверхні підлоги така, що не може спричинити опік.

Важливо підібрати таку конструкцію теплої підлоги, яка підійшла б до конкретного покриття для підлоги, не викликала шкідливі випаровування матеріалу покриття.

Нагрівальні елементи для теплої підлоги

Широко застосовуються для підлоги такі нагрівальні елементи:

  • тонка еластична плівка, що забезпечує інфрачервоне випромінювання;
  • кабелі;
  • мати;

Кожен із перерахованих видів підійде для обігріву та комфортної теплої підлоги усередині житлового приміщення. Щоб вибрати варіант грамотно, слід зрозуміти, що являють собою такі конструкції. Детально зупинятися на першому варіанті не є доцільним, оскільки із самої назви ясно, що це тонка плівка. Ширина її від 50 см до 2м, довжина можлива різна. Плівкова тепла підлога ідеально підійде під ламінат та лінолеум. Використання його обмежене високою вартістю, а також ламкістю, схильністю до самозаймання.

nagrevatelnie-elem

Тепла підлога на основі нагрівальних кабелів

Основні типи:

  • резистивні;
  • саморегульовані;
  • зональні.

Монтуються під паркет, ламінат або бетонну стяжку підлоги. Зовні це звичайний кабель, але його призначення інше: такий кабель нагрівається і передає тепло підлозі, повітря в приміщенні. Його електричний опір постійний по довжині, тому він при підведенні електричного струму живильним проводом рівномірно нагрівається. Резистивні теплі підлоги виготовляються двох видів:

  • одножильні;
  • двожильні.

Відрізняються способом підведення струму, живильним кабелем. Порівняльна характеристика типів нагрівального кабелю:

  1. Двожильні кабелі легше монтувати.
  2. Одножильний - має велику лінійну потужність, відповідно швидкість прогріву при його використанні більше.
  3. Оскільки одножильні тонші, коштують вони дешевше за двожильні.

Нагрівальний кабель, що саморегулюється, складається з двох паралельних струмопровідних елементів. Між ними – полімер із добавкою окремих включень матеріалу, що проводить електрику. У міру зростання температури навколишнього середовища полімер розширюється, електричний опір композиту і відповідно кабелю збільшується, зменшується кількість тепла, що передається на нагрівання приміщення. Зменшуючи температуру середовища, в якому знаходиться нагрівач, відбувається зворотний процес.

Для регулювання подачі тепла в приміщення залежно від температури повітря не потрібно встановлювати додатково обладнання - регулятори тепла, процес відбувається шляхом конструкції самого нагрівального кабелю. Системи з саморегульовними кабелями найбільш надійні, економічні в порівнянні з іншими типами нагрівальних кабелів, що використовуються для теплої підлоги. Вартість їх вища, ніж резистивна на 15-20%, але вона окупається шляхом переваг.

Нагрівальні мати

Мати являють собою спеціальну сітку, на яку з певним кроком покладено тонкий кабель нагрівання. Ширина мату зазвичай 0,5 м. Довжина може бути різною. Бувають два типи:

  • одножильні;
  • двожильні.

Під час монтажу одножильного мату необхідно, щоб початок і кінець укладання збігалися. Для двожильної конструкції таких обмежень при монтажі немає. Основні характеристики матів одножильних у порівнянні з двожильними:

  • такі мати тонші;
  • удвічі дешевше;
  • лінійна їх потужність більша, тому швидкість прогріву поверхні і відповідно повітря в приміщенні вища.

Досвід експлуатації показав, що і одно- та двожильні мати – найбільш вигідний і легко здійснений, зручний в експлуатації варіант підігріву підлоги та опалення приміщення. Електричні мати можна застосовувати:

  • для будь-якого матеріалу підлогового покриття;
  • у вологих приміщеннях – ванних кімнатах, туалетах, лазнях.

На практиці такі конструкції підтверджують великий термін служби, який відповідає гарантії виробника до 20 років. Використовуються на практиці мати компаній Devi, Nexans, Ensto.

nagrev-mati

Вибір конструкції теплої підлоги

Важливо, для якої мети прийнято рішення вибрати теплу підлогу: для підігріву підлогового покриття тільки або для опалення приміщення. Якщо передбачається лише підігрівати підлогу, може бути будь-який варіант теплої підлоги. У разі коли тепла підлога буде використана для опалення приміщення, виконується розрахунок тепловтрат. Вибирається потужність теплової підлоги відповідно до тепловтрат, які слід компенсувати. У кожного вищезгаданого виробу є свої плюси та мінуси.

Вищеперераховані переваги та недоліки електричних систем теплої підлоги послужать додатковим доводом у прийнятті рішення для Вас, яку теплу підлогу вибрати. По потужності підбираються електричні елементи, які є оптимальними для будівельної конструкції підлоги.

Професійна
Професійна
консультація та допомога експерта
читати докладніше
Зручна та швидка
Зручна та швидка
доставка
читати докладніше
Офіційний
Офіційний
представник в Україні. 100% гарантія якості
читати докладніше
Повернення
Повернення
або обмін протягом 14 днів
читати докладніше
Якісне
Якісне
гарантійне обслуговування
читати докладніше