Вибір та підключення реле напруги

Електроустаткування

Реле напруги

Як працює реле і як його під'єднати?

Постійні перепади напруги в електромережі будинку можуть спровокувати аварійну ситуацію, а також призвести до різних поломок у побутових приладах. Це може стосуватися телевізорів, систем фільтрації повітря, холодильників та багатьох інших електроприладів. Зовсім захистити себе від цього, швидше за все, не вдасться, але захистити всю електроніку або хоча б її чутливі компоненти можна. Для цього потрібно придбати реле напруги

Особливості вибору та підключення реле напруги

Працює реле строго відповідно до стандартів ГОСТ: в однофазній мережі з напругою не більше 230 В, а також трифазної в межах 400 В. У всіх наведених прикладах мереж допускається невелика похибка до 10%. Перед встановленням реле

Слід виявити причину, яка сприяла виникненню аварійної поломки. Найчастіше різкі стрибки напруги виникають у результаті вже застарілої проводки, яку треба міняти. Але іноді бувають винятки, так звані аварії на лінії електропередач або несправності в самих побутових приладах. У випадках, коли напруга занадто падає, то і загальна потужність всіх електропристроїв стає в рази нижчою. Наприклад, освітлювальні пристрої стають занадто тьмяні або взагалі відключаються. З іншого боку, занадто підвищена напруга також негативно впливає на побутову техніку. Для того, щоб уникнути таких кризових моментів, необхідно придбати стабілізатор та замовити реле напруги.

Навіщо вони потрібні?

Однофазне реле напруги

Стабілізатор призначений для постійного вирівнювання всіх електричних параметрів, які забезпечують безперебійну роботу електротехніки. Реле напруги виконує не менш важливу місію, під час виходу за допустимі межі значень напруги воно автоматично знеструмлює всі прилади, що працюють, або запускає їх в момент загальної стабілізації. Головною перевагою є те, як реле швидко спрацьовує, що його швидкість обчислюється у наносекундах. Воно в рази швидше від модуля стабілізатора і це часто відіграє важливу роль у житті вашої дорогої техніки.

Самі пристрої мають невеликі параметри. Вони встановлюються та експлуатуються досить успішно протягом багатьох років. Багато моделях реле напруги вбудовані спеціальні регулятори, з допомогою яких можна швидко змінити поріг спрацьовування. Реакція на маленькі перепади зміниться загалом. Можна самим встановлювати усі допустимі значення. Головне, щоб ви самі в цьому добре розбиралися або це робив спеціаліст у галузі електрики, так ви уникнете помилкових даних і не допустите некоректної роботи системи живлення.

Кожен власник житла здатний відстежувати всі параметри напруги в режимі реального часу, оскільки багато моделей реле обладнані цифровими індикаторами, які видають усі поточні показники. Іноді бувають винятки та показники замінюються індикаторами світла, вони свідчать про стан електричної мережі. Якщо ви хочете підібрати реле напруги, будьте готові до того, що в асортименті ви знайдете кілька моделей. Наприклад, будуть присутні типи у вигляді подовжувача, DIN-рейки, вилка/розетка та ін. Всі ці прилади мають між собою невеликі відмінності.

Вилка/розетка являє собою дрібно габаритний виріб, який має вилку для системи живлення із простої розетки. На зворотному боці ж заходить спеціальний роз'єм для підключення побутових приладів, про збереження яких ви хочете подбати. Дане реле розраховане лише на один електричний прилад.

Регулятор напруги «подовжувач» має у своїй комплектації досить довгий кабель, який оснащений декількома роз'ємами, тому його можна підключити до кількох домашніх приладів. Також вберегти ви їх зможете вже на відстані шляхом довгого кабелю, що набагато зручніше за попередню модель реле.

DIN-рейка є певною конструкцією, яка кріпиться на сам розподільний щит. Такий універсальний модуль може захистити всю вашу оселю в цілому. Усьому будинку зовсім не страшні перепади напруги. Може відігравати роль тимчасового затримувача деяких параметрів електричної мережі. Цей модуль забезпечить збереження будь-якого обладнання, розташованого на території вашого приміщення.

Тепер ви переконалися, що модельний ряд досить широкий, є з чого вибрати, але є одне «але», у кожної моделі існують свої обмеження під час домашнього використання. Полягають вони у гранично допустимих значеннях вхідної напруги чи потужності. При виборі даних пристроїв необхідно звернути увагу на допустиме значення струму документів до модуля. Від цього залежатимуть всі умови використання реле під час споживання побутових приладів струму. До загального номінального значення слід завжди додавати в середньому близько 30% значення струму. Так ви не помилитеся з вибором домашнього модуля, який дбатиме про вашу побутову техніку.

Після того, як ви придбали необхідний пристрій, слід під'єднати його до щитка. Зі звичайними типами реле такими, як подовжувач або вилка/розетка принцип приєднання до приладів цілком зрозумілий. Там все легко та просто. Складнощі можуть виникнути з іншим видом реле напруги DIN-рейкою. Але, якщо дотримуватися практичної інструкції насправді все виявляється набагато легшим.

Алгоритм дій

  1. відключити всі енергопостачання на щиті розподілу;
  2. взяти реле пристрій і помістити на DIN-рейку, так щоб він розташовувався досить близько до автомата після самого лічильника енергії;
  3. слід взяти спеціальну професійну індикаторну викрутку для визначення наявності «фази» та «нуль» у показниках;
  4. сам провід «фази» потрібно розсікти на середині так, щоб його можна було прикріпити релейному модулю;
  5. провід, який обрізаний і йде від коробки автомата, підключається до реле, де розташована «In» позначка;
  6. провід, що залишився, помістіть до «Out» позначки;
  7. нульовий провід приєднується до клеми з позначкою «N».
Схема підключення реле напруги
Загальна схема підключення реле напруги

Загалом, якщо все правильно виконувати, то труднощів із запуском реле не виникне. Так ваша електромережа буде максимально захищена.

Підібрати та купити якісні реле напруги від перевірених брендів ви завжди можете у нашому інтернет-магазині.

Професійна
Професійна
консультація та допомога експерта
читати докладніше
Зручна та швидка
Зручна та швидка
доставка
читати докладніше
Офіційний
Офіційний
представник в Україні. 100% гарантія якості
читати докладніше
Повернення
Повернення
або обмін протягом 14 днів
читати докладніше
Якісне
Якісне
гарантійне обслуговування
читати докладніше