Вибираємо світильник для кухні. 7 практичних порад для створення краси та затишку

Освітлення

Кухня – серце будинку, що поєднує сім'ю вранці за чашкою ароматної кави та ввечері за смачною вечерею. Загальна атмосфера будинку вибудовується, починаючи з кухні. Гармонійність дизайну інтер'єру, вміло підкреслена правильним світлом – нелегке досягнення берегині домашнього вогнища. На жаль, не кожна господиня має тонкий естетичний смак. У статті ми піднімемо тему освітлення кухні, дамо практичні поради щодо розташування та підкажемо, як підібрати LED лампочки для кухні.

Які світильники підходять на кухню?

Пряму та остаточну відповідь на це питання господині дають по-різному. Не поспішайте засмучуватися, ми маємо чим Вас здивувати. Питання вибору освітлювального пристрою залежить від переваг покупця, це правда. Відповідь потрібно шукати у проблемах, які є на кухні. Провідним орієнтиром мають стати функціональні потреби господині.

світильник для кухні

Функціональність світильника:

  • Світло.

Лампа, підвісний або стельовий світильник накладного типу. Звичне світло у кімнаті. Встановлюється для освітлення приміщення без додаткових естетичних схильностей.

  • Зональне освітлення.

Часткове освітлення приміщення, спрямоване на посилення світла у конкретній робочій зоні. Точкові джерела можна використовувати як самостійний елемент освітлення або в комплексі з основним світлом.

  • Стилістичне доповнення інтер'єру.

Використовується для оформлення дизайну інтер'єру та створення своєрідного стилю приміщення. Декорування світлом – сучасний виток, що дозволяє звернути увагу на конкретному елементі інтер'єру. Статуя, малюнок на фотошпалах або унікальна картина завжди можуть бути в центрі уваги, за допомогою особливостей такого стилю оформлення.

  • Посилене освітлення над робочою поверхнею.

Бра, настільні лампи – яскравий приклад декорування. Існують і інші категорії світлового декору, що вирішують своєрідні завдання.

  • Підсвічування шаф та декоративне оформлення.

Мета – забезпечення мінімального потоку світла. Підсвічування створить легку невимушену атмосферу для закоханих, і стане незамінним джерелом світла для малюків, котрі бояться пересуватися у темній кімнаті. Виходячи з перерахованих вище функціональних характеристик, господині буде простіше визначитися з вибором.

світильник для кухні білий

7 рекомендацій успішного вибору світильника

вибір світильника

Визначивши функціональні завдання для світла, вирушайте за покупкою. Успішність вибору залежить від таких факторів:

  • Комплексний підхід. При обладнанні світлом приміщення з нуля складіть схему освітлення. У плані прописується розташування основного та додаткового джерела штучного освітлення. Розрахуйте оптимальний рівень освітленості. Поступово розподіліть джерела світла з урахуванням дизайну приміщення. Комплексний підхід до вибору освітлення допоможе уникнути помилок.
  • Вибирайте гнучкі світильники. Не обмежуйтесь на покупці 1 виду освітлення. Поділіть кухню на кілька секцій (робоча, обідня, барна стійка). Для візуалізації зонування використовуйте різноманітні джерела світла:
    1. точкове світло вмонтуйте на периметрі робочої зони на кухні;
    2. люстра наповнить гармонією та затишком обідню зону;
    3. настінні, підлогові, настільні лампи використовуйте як додаткове джерело світла або для декорування.
    Різноманітність освітлення додасть приміщенню елегантності та допоможе візуально збільшити метраж.
  • Використовуйте достатньо світильників. При підборі джерел світла зверніть увагу на квадратуру приміщення. Площа визначає потрібну кількість ламп на кожну зону. Розрахунки проводите на етапі підготовки до покупки. Так Ви, напевно, виключите можливість купівлі зайвих систем освітлення. На кухню рекомендовано оптимальний потік світла 200-250 люменів на 1 кв. При обчисленні світлового потоку враховуйте природне освітлення, колірну палітру стін і яскравість меблів. Це допоможе визначити рівень потужності штучного освітлення.
  • Вибирайте комфортне світло. Теплота світла визначає затишність приміщення. Комбінуючи джерела світла, вибирайте правильний колір свічення лампочки. Встановіть холодний або білий колір у робочій зоні. Холодні тони налаштовують на роботу, що не завадить за потреби готувати обід на велику родину. Тепле світло рекомендовано встановлювати в обідній або зони відпочинку. М'яке приємне свічення наповнить приміщення теплом та розташує до легкої затишної бесіди.
  • Зручність та комфорт експлуатації кухні. При підборі систем освітлення зважайте на характеристику приміщення:
    1. висота стель;
    2. загальна ширина приміщення;
    3. площа кожної окремої зони;
    Ці фактори визначають відповідний тип світильника. Складно буде приготувати повноцінний обід, якщо над головою бовтається підвісний світильник, а вечеря за столом з периферійним підсвічуванням на столі не надасть задоволення. Світло не повинне зліпити, заважати.
  • Використовуйте світло для налаштування зовнішнього вигляду простору. Низькі стелі кухні можна візуально підняти за допомогою компактних невеликих систем. Використовуйте вбудовані джерела світла. Стиль мінімалізму не захаращує простір, візуально наповнюючи кухню додатковим метражем. Для об'ємних кухонь рекомендовано використовувати масивні підвісні або стельові люстри. Великі предмети освітлення додадуть кухні розкоші та виглядають як декоративні прикраси стелі.
  • Створюйте гармонійний інтер'єр. Основне правило при виборі освітлювальних елементів – гармонійність. Різкі рішення можуть невдало позначитися на результаті. Експериментувати чи ні Ваше право, але для досягнення ефекту враховуйте стилістику приміщення та намагайтеся підбирати світло відповідно до стилістики кухні. У разі виникнення труднощів підібрати LED лампочки для кухні допоможе спеціаліст компанії electro-market.com.ua. Робіть освітлення на кухні яскравим, але не дратівливим, використовуючи наведені вище поради.
Професійна
Професійна
консультація та допомога експерта
читати докладніше
Зручна та швидка
Зручна та швидка
доставка
читати докладніше
Офіційний
Офіційний
представник в Україні. 100% гарантія якості
читати докладніше
Повернення
Повернення
або обмін протягом 14 днів
читати докладніше
Якісне
Якісне
гарантійне обслуговування
читати докладніше