Як правильно розмістити розетки на кухні? Рекомендації та практичні поради фахівців

Електроустаткування

Кухня сучасної господині доверху набита електротехнікою. Мультиварка, блендер, м'ясорубка та інші електричні предмети побуту потребують харчування. Для мало популярних елементів достатньо та 1 розетки, але в кухні є холодильник, мікрохвильова піч електрична запальничка, що вимагає постійного живлення. Зрозуміло, 1й розеткою не обійтися. У цій статті ми розповімо Вам про розетки, розглянемо деякі види та дамо практичні рекомендації щодо встановлення електричного живлення на кухні.

Місце на кухні: де розташувати розетку?

місце на кухні для розетки

Не правильне визначення подачі струму на кухні створить господині складності у приготуванні. Точка монтажу розетки визначається після остаточного облагородження кухонного приміщення меблями. Розташування стільниці або іншої горизонтальної поверхні безпосередньо визначає точку живлення. Основні вимоги до розташування електричного вузла:

  • чітка визначеність параметрів кухонного гарнітура;
  • відсутність води та поверхонь, що містять вологу (розетка ставиться на протилежній поверхні від миття та інших джерел води);
  • живлення електропредметів здійснюється на відстані не менше 1 м від розетки;
  • контролюйте потужність приладів на 1 розетку, не перевищуйте навантаження вище допустимої норми.

Фахівці ділять зону на 3 рівні. Виконуючи початкові вимоги, буде простіше визначити точне розташування розетки.

Яка кількість потрібна для повноцінного забезпечення харчуванням?

Для забезпечення кухні електроенергією визначте точну кількість використовуваних приладів. Для стаціонарної техніки (холодильник, мікрохвильова піч, витяжка, чайник) облаштуйте окремий вузол електроживлення на середньому або нижньому рівні. Це забезпечити безперебійну роботу приладів, а кухня виглядатиме акуратніше. Розташування розеткової групи рекомендується у мало потрібних місцях. Куточки над стільницею, не потрібна поверхня на стіні або біля основи плінтуса.

Ідеальне рішення – монтаж стаціонарного вузла електроживлення (3-4 розетки) за холодильником із виходом на горизонтальну поверхню. Для пересувної техніки використовуйте незатребувану поверхню стінки за стільницею або основною робочою зоною. Локалізація зони електроживлення для періодичного використання повинна розташовуватись на відстані 1.5 – 2 м від плити. Так Ви захищаєте прилади від небажаного перегріву та впливу високих температур під час варіння.

Кількість розеток визначає стан проводки в будинку. Старе проведення може не витримати навантаження потужних сучасних приладів і перегоріти, залишивши без електрики весь будинок. У щити додайте + 25% у запас для нового кухонного обладнання. Допустима кількість розеток – 8 – 10 штук.

Як і які розетки використовувати?

типи розеток

Звичайні накладні моделі в кухонному приміщенні не рекомендовані для використання. З метою додаткового захисту від вологи та сміття використовуйте вироби із силіконовим захистом (IP 44). Для забезпечення електричної мережі рекомендується кілька типів розеток:

  • висувні блоки для тимчасового використання (монтуються в основі робочої поверхні);
  • кутовий мережевий фільтр (монтується врівень з основою навісних тумбочок або стільниці).

Зональність розташування розетки визначає рівень комфорту експлуатації розетки. На середньому рівні рекомендовано встановлювати розетку для постійної експлуатації. На нижньому вмонтуйте електровузол для приладів з кабелем довжиною 1 метр і більше. Монтаж системи живлення на верхньому рівні використовуйте при установці навісних шаф і при розміщенні мікрохвильової печі в них. Не забувайте про споживчий висновок. Ця розеткова група призначена для підключення зарядного пристрою, живлення програвача, телевізора або інших гаджетів.

Оптимальна висота установки розеткової групи – 2 м над рівнем підлоги. Вибір блоку залежить від переваг господаря. Підберіть для кухні розетки Schneider Electric і станьте власником якісної розеткової групи. Вибір цього бренду – запорука безпеки використання електроприладів.

Розетка для витяжки: умови та особливості монтажу

Розташування розетки під витяжку визначається типом пристроїв. Поділяють 3 типи монтажу витяжки:

  • підвісний тип;
  • вбудована (пов'язана з навісною шафою над плитою);
  • настінний (витяжне обладнання вішається окремо від кухонного гарнітуру)

Виходячи зі способу кріплення, визначається тип розеткової групи. Щоб встановити розетку поза зоною видимості, виміряйте точні параметри гарнітури та самої витяжки. Подача електроенергії для настінної витяжки здійснюється з кожуха повітропроводу. Така альтернатива невидимого монтажу дозволить сховати розетку та забезпечити оптимальну довжину для кабелю. Класична висота для встановлення електровузла під витяжку складає 110 см від стільниці.

Де під'єднати пральню та посудомийку?

Схема розподілу для посудомийної та пральної машин має розроблятися ще на етапі ремонту. Вищевказана техніка має безпосередній контакт із водою. Для такої категорії існує обов'язкове правило: монтаж живильних електроточок заборонено зверху та внизу. Для підключення техніки до електромережі використовують сусідні секції гарнітури. Розетки для мийок та пральних машин повинні бути оснащені додатковим вологозахисним кожухом.

Електроживлення варильних поверхонь

Рекомендації з експлуатації та живлення варильних поверхонь дає сам виробник. При підключенні електричної плити (або іншого варильного обладнання) враховуйте її енергоспоживання. За потреби зробіть додаткову розетку, оснащену кабелем. Приховати розеточну групу варильних поверхонь можна поблизу розміщених шаф, відступивши 20 – 30 см від краю.

Розподіл електроживлення на кухні – не просте питання, але свідомий підхід та застосування вищевказаних рекомендацій звільнить Вас від зайвих витрат та непотрібного головного болю.

Професійна
Професійна
консультація та допомога експерта
читати докладніше
Зручна та швидка
Зручна та швидка
доставка
читати докладніше
Офіційний
Офіційний
представник в Україні. 100% гарантія якості
читати докладніше
Повернення
Повернення
або обмін протягом 14 днів
читати докладніше
Якісне
Якісне
гарантійне обслуговування
читати докладніше