Яке світло краще для очей: біле або жовте

Освітлення

Світлодіодні лампи з'явилися в нашому житті не так давно. Років десять-п'ятнадцять тому ми дізналися про це диво техніки. Причому йому передували газорозрядні економки, але вони, як кажуть у народі, «не зайшли» і зараз їх рідко хтось купує.

Що особливого внесли в наше життя світлодіодки? Насамперед виявилося, що вони дійсно працюють довго, а електрики споживають мало. Хоча спочатку з терміном служби було багато проблем, а при десятикратній ціні щодо звичних ламп розжарювання це напружувало. Крім того, нам довелося звикати до іншої системи відліку. Якщо ми раніше брали «сотку» і точно знали, на що вона здатна, то декларовані 10-15 Вт від світлодіодних ламп багатьох вганяли в ступор, порівняти не було з чим! 

Ще однією складністю була різноманітність типів світіння. Ці «теплий жовтий», «білий холодний», та ще тризначні цифри при них досі для багатьох є різновидом китайської грамоти. Що брати, чому віддати перевагу? Давайте розберемося в цьому.

Що за тризначні цифри з літерою К?

Світлодіоди – це напівпровідникові елементи, які при пропусканні через них постійного струму починають випромінювати світло. Давайте приймемо цю істину апріорі, не вдаючись у теоретизування. При цьому спектр їхнього випромінювання вкрай нерівномірний, основна його частина припадає на сліпуче біле світіння. На це без сліз фактично дивитися не можна. 

Щоб лампа могла сприйматися як джерело світла, а не знаряддя тортур, на світлодіод наносять шар люмінофора – речовини, яка під дією збуджених електронів сама починає світитися. Існує кілька сортів люмінофора, кожен з них згладжує та розширює спектр випромінювання світлодіоду по-своєму. Тому світлодіодні лампи мають різні відтінки світіння. Для споживача це як плюс – з'являється можливість вибору, і мінус – важко зрозуміти, що краще.

Спосіб маркування типу лампи два:

  • Описати людською мовою. Через це і з'явилися терміни «теплий білий» або «холодний білий».
  • Поряд із визначенням пишуть тризначні цифри. Оскільки перший пункт має суб'єктивний характер, це часто призводить до прирівнювання теплого до м'якого. 

Шкала Кельвіна та термодинаміка

Тризначні цифри означають температуру за шкалою Кельвіна. Вона використовується у термодинаміці. Нулем для неї вважається точка, що дорівнює мінус 273 градуси за звичною для нас шкалою Цельсія. Вона називається абсолютний нуль, оскільки після її досягнення будь-який рух припиняється, електрони завмирають. Зробимо візуалізацію шкали Кельвіна на прикладі відомих нам предметів.

  • Полум'я свічки – 1000 Кельвінів.
  • Розжарена нитка лампи розжарювання – 1500 Кельвінів.

Шкала кельвінів

А тепер зробимо досить складну річ – абстрагуємося від температури фізичного тіла і спробуємо уявити, наприклад, яку цифру на шкалі Кельвіна можна було б привласнити кольору неба в зимовий, сонячний морозний день. Ось цьому пронизливо синьому, від якого мурашки по шкірі! І така цифра є – це 15000 К! Якщо ви вважаєте, що у природі таких об'єктів не існує, то помиляєтесь. У нашій галактиці Чумацький шлях є зірками з атмосферою такої температури. Наприклад, Рігель у сузір'ї Оріона.

Випромінювання необробленого люмінофором світлодіода таке ж сліпуче, як і у Рігеля. 

Розбиваємо біле світло за категоріями

У виробників світлодіодних ламп існує стандартна шкала кольору світіння. Вона складається з трьох поличок, сходинок, категорій – називайте їх як хочете.

  1. Теплий білий. Прилади від 2000 до 3500 К.
  2. Білий. Або денне світло. Від 3500 до 5200 К.
  3. Холодний білий. Все, що понад 5200 К.

Як бачите, чітких меж немає. При цьому у світлі приладів «теплого білого» жовтого кольору тим більше, що ближче до нижньої межі. А в «холодному білому» частка синього збільшується з наближенням до верхньої межі.

Застосування колірної температури для різних типів приміщень

Який колір і світло ламп краще і коли

Людина – це один із біологічних видів, що мешкають на планеті Земля. Вважає за краще вести денний спосіб життя. Його еволюція зумовила ставлення до рівня та виду освітленості, причому на рівні підсвідомості. При білому денному світлі він працює, видобуває їжу, ворогує з одноплемінниками. Сині сутінки для нього асоціюються з небезпекою, викликають бажання повернутися додому. Жовтий і навіть червонуватий колір багаття, вогнища, свічки, асоціюються з нею та відпочинком.

Саме за цим принципом треба вибирати світлодіодні лампи.

  • Теплого білого спектру. Для приватних зон. І чим нижча температура по Кельвіну, чим у ньому більше жовтого і навіть червоного відтінку, тим більше інтимна і сприятлива для відпочинку обстановка створюється.
  • Біле денне світло. Він доречний у вітальні, офіси, різні установи. При цьому, що вище цифра по Кельвіну, то мотивація до праці вища. Чудова лампа для аудиторій, шкільних класів.
  • Світіння білого холодного спектра. Робочі зони, де потрібна уважність та чіткість сприйняття. І що більше у світлі синяви, то більша мобілізація людського організму. Джерела світла на точнішому кордоні цього діапазону найкраще використовувати на небезпечних виробництвах. Лампи холодного білого кольору  від 6000 до 10000 К часто використовують у прожекторах – кожен рух у такому світлі стає чітко помітним, кожна лінія є контрастною. 

Як бачите, для кожного типу білого світіння є своя сфера застосування, говорити про абсолютну перевагу одного над іншим не можна. У цих термінах і цифрах, які до них додаються, немає нічого складного, до них треба просто звикнути.

Професійна
Професійна
консультація та допомога експерта
читати докладніше
Зручна та швидка
Зручна та швидка
доставка
читати докладніше
Офіційний
Офіційний
представник в Україні. 100% гарантія якості
читати докладніше
Повернення
Повернення
або обмін протягом 14 днів
читати докладніше
Якісне
Якісне
гарантійне обслуговування
читати докладніше