Установка терморегуляторів у системах електричного опалення для економії енергії

Електроустаткування

Зростання вартості газу стимулює перехід у приватних будинках на електричне опалення. Можливі різні конструкції нагрівальних приладів – тепла підлога або електрорадіатори. Щоб опалення було максимально комфортним, необхідно підібрати правильні терморегулятори.

Терморегулятори для теплої підлоги

Влаштування теплої підлоги передбачає підігрів керамічних плит за рахунок електричної енергії. Це забезпечує комфорт теплої підлоги, підвищується і температура повітря в приміщенні за рахунок нагрівання шарів, що стикаються з підлогою і піднімаються вгору. Зазвичай до кожного приміщення підводиться окремий нагрівальний кабель і на ньому встановлюється регулюючий пристрій.

Терморегулятор для теплої підлоги

Функції терморегулятора:

  1. У встановлений час вмикати/вимикати обігрів.
  2. Включати мережу в режимі економії вночі.
  3. Забезпечувати контроль нагрівання плит та в окремих схемах - температури повітря.

Набір функцій термореле в електричних системах нагрівання підлоги може бути різним, однак у всіх випадках спосіб підключення пристрою до спільної мережі електропостачання однаковий.

Найпростіші - системи з механічним регулюванням, але вони найменш економічні і не дозволяють контролювати нагрівання плит та температуру повітря. Визначити чи працює система електронагріву можна лише за рахунок дотику рукою до підлоги або світлової індикації.

Електронне регулювання дозволяє керувати подачею електроенергії за допомогою кнопок сенсорного екрана або пульта дистанційного керування. Екран показує температуру з точністю до градуса. З такою самою точністю у деяких схемах передбачено програмування значення температури. Існують системи з використанням Wi-Fi-модуля для контролю, які є частиною «розумного будинку». Природно, ускладнення конструкції викликає подорожчання терморегулювання, але забезпечує економію витрати електроенергії.

Підбір датчиків для нагрівального кабелю

До вибору терморегулятора важливо підходити відповідально, оскільки від цього безпосередньо залежатиме якість обігріву та стабільність роботи всієї системи. Співробітники electro-market.com.ua допоможуть підібрати оптимальні за параметрами та потребами прилади.

Зазвичай датчики – сенсори термоконтролю входять до комплекту термореле або їх купують додатково. Датчики бувають зовнішніми та внутрішніми. У нагрівальних кабелях, які призначені для опалення кімнати, а не тільки нагрівання підлоги, є обидва види, причому зовнішні вимірюють і підтримують температуру повітря в приміщенні. Можна використовувати систему теплої підлоги для опалення приміщення без сенсорів, але при цьому складно підтримувати точні значення температури повітря в приміщенні. Розумно застосовувати реле з вбудованими датчиками або створити саморегулюючу електричну систему, яка не потребує датчика.

Розрахунок та вибір терморегулятора в системі електропостачання теплої підлоги

Установка терморегулятора

Залежно від типу регулятора величина економії електричної енергії становить 70% - за програмованих пристроїв і 30% - за відсутності програмування. Варіант регулювання вибирається залежно від типу приміщення. Зокрема, в туалеті встановлюється звичайний термостат, а в приміщенні, яке використовується як спальня або вітальня, де площа набагато більша і люди перебувають довше, розумно встановити програмоване реле. При цьому налаштувати його на подачу електроенергії у певний час за бажанням господаря.

Нагрівальний кабель вибирається за необхідною потужністю - P, а терморегулятор за значенням сили струму - I. За заданою потужністю нагрівального кабелю та напругою в мережі (зазвичай 220 В) сила струму визначається за законом Ома: I = P/U. При виборі терморегулятора значення сили струму приймають на 15 - 20% вище за розрахунковий з урахуванням можливих стрибків напруги в мережі.

Регулювання температури повітря в приміщенні з кімнатним електричним опаленням

Регулювання температури повітря в приміщенні

Температура повітря в приміщенні регулюється за рахунок увімкнення/вимкнення нагрівальних елементів в електричних пристроях. У більшості пристроїв, які застосовуються в системі кімнатного електричного опалення:

  • електроконвекторів;
  • керамічних панелей;
  • термовентилятори.

Вбудовані регулятори - термостати, які включають або вимикають нагрівальні елементи відповідно до налаштування. У дешевих електроконвекторах не передбачені термостати та працюють вони лише в одному режимі. Регулювання в такому варіанті проводиться за допомогою настінних розеткових термостатів. В окремих випадках докуповують для обладнання системи опалення виносний датчик. На практиці виявляється дешевше та розумніше купити дорожчий електроконвектор, забезпечити регулювання нагріву повітря в приміщенні та при цьому економію електроенергії.

Застосувати настінні – розеткові термостати можна і для термовентиляторів, отримавши ряд переваг такого способу електрообігріву:

  • автономність джерела тепла;
  • простість експлуатації;
  • підтримка заданої температури повітря в приміщенні.

Терморегулятор вибирається за величиною струму, яка розраховується залежно від потужності електрообігрівачів, що встановлюються, і напруги в мережі. При розрахунку приймається потужність з коефіцієнтом 15-20%. Запас у значенні потужності для розрахунку викликаний необхідністю обліку можливих режимів у мережі, які призводять до збільшення навантаження та виходу з ладу регулятора. На практиці використання термостатів при встановленні термопанелей виявляється недоцільним.

Потужність керамічних панелей мала і більшість конструкцій не передбачає наявність регулятора. Панель працює в одному режимі на повну потужність. Для обігріву приміщення великого обсягу ставлять кілька панелей. Максимальна температура, до якої нагріваються такі пристрої, нижче, ніж у конвекторів, тому вони більш безпечні в побуті, їх можна залишати без нагляду.

Регулюється потужність кожного елемента лише у дорогих серіях. У таких випадках застосовують накладного типу регулятори. Їх використовують за тривалої відсутності господарів з метою автоматичного відключення системи електронагріву при перевищенні температури повітря в приміщенні вище встановленого значення.

Професійна
Професійна
консультація та допомога експерта
читати докладніше
Зручна та швидка
Зручна та швидка
доставка
читати докладніше
Офіційний
Офіційний
представник в Україні. 100% гарантія якості
читати докладніше
Повернення
Повернення
або обмін протягом 14 днів
читати докладніше
Якісне
Якісне
гарантійне обслуговування
читати докладніше